Sunday, November 4, 2012

Resepi : Creamy Butter Crab



sebenarnya suami saya allergic dengan seafood.kalau makan seafood kena la get ready pill claritine sedozen. tapi last week before hari raya haji, dia beli ketam. teringin katanya...alahai..

selalunya reti buat ketam masak lemak aje. tapi kali ni tukar selera pulak. Jom try resepi chef anis nabila - creamy butter crab



Bahan-bahan:
1. Ketam (saya masak masa ni 6 ekor)
2. 8 ulas garlic (blend)
3. Sebiji bawang besar or bawang holland-potong dadu kecik2
4. Daun kari
5. 3 sudu butter
6. Minyak, tepung jagung, garam dan gula secukupnya
7. 1 tin susu cair
8. 6 biji cili padi (optional kalau nk pedas)

Cara-cara :
1. Bersihkan ketam then toss kan
2. Panaskan minyak dalam kuali
3. Masukkan butter. Bila dah cair, masukkan garlic.
4. Bila dah agak kekuningan masukkan bawang besar dan cili padi yg dipotong kecil2. Diikuti dgn daun kari
5. Bila dah agak2 naik bau, masukkan susu cair..kacau2 smpai sedikit pekat
6. Masukkan tepung jagung yg dh dibancuh dgn air bila kuah dh menggelegak.
7. Lastly masukkan ketam. Masak sehingga isi ketam cukup masak :)




Suami suka. Adik saya juga pun suka..means sedap la kan??

Apelagi, cubalah. Sonang je :) kalau kuah lebih2 tu, cicah dgn roti pun sedap!!

No comments:

Post a Comment

You might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...