Ada permintaan untuk saya berkongsikan resepi cinnamon roll ni.
Saya dapatkan resepi ni tak silap from myresepi.my. Tapi ada la ubah sikit2, sesedap hati ..hehe.
Happy baking ! (^__^)
· Bahan-bahan
·
300g tepung roti
·
50g butter
·
1 biji telur
·
50g gula halus
·
100ml fresh milk/air (suhu bilik)
·
8g dry yeast
·
1 sudu kecil garam
·
-----------------------------------------------------
·
Filling
·
2-3 sudu kecil cinnamon powder (sesedap rasa)
·
60g gula perang
·
20g butter-suhu bilik
·
-----------------------------------------------------
·
Icing
·
80g cream cheese - suhu bilik
·
20g butter - suhu bilik
·
100g gula aising
·
secubit garam
·
beberapa titik vanila esen
Cara-cara
- Cara buat roti: Gaulkan butter dengan tepung sehingga jadi macam serbuk roti
- Kemudian masukkan gula dan dry yeast. Kacau dengan sudu sehingga bergaul rata.
- Masukkan pula garam, telur dan susu. Uli sehingga tak melekat ditangan atau sehingga licin.
- Wrap dengan plastik/ kain lembab. Biarkan naik sehingga 1.5 kali ganda. Bila dah naik, buatkan bentuk bulat sekali lagi dan rehatkan selama 10 minit.
- Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Ambik 1 bahagian dan canaikan lebih kurang 20x25cm. Letakkan bahan-bahan filling.
- Kemudian gulung. Bahagikan pula kepada 4 bahagian kecil ( lebih kurang 4 cm panjang). Ulang untuk doh yang sebahagian lagi.
- Lapikkan roti dengan muffin cup. Biar naik 1.5 kali ganda lagi. Bakar dengan suhu 180C selama 15 minit.
- Sementara itu sediakan aisingnya. Masukkan semua bahan-bahan untuk aising ke dalam mangkuk. Pukul sehingga jadi bentuk krim.
No comments:
Post a Comment