Tuesday, April 22, 2014

Susu Kambing Halalpro / Halalpro Goat's Milk


Harini nak cerita sikit pasal susu kambing. Saya adalah peminat daging kambing dan juga susu kambing. Tapi sebenarnya start tercari-cari susu kambing semasa pregnant dulu..orang ckp susu kambing susu yang kedua terbaik after mom's milk, and ia minuman sunnah juga..saya amalkan minum susu kambing masa pregnant, alhamdulillah baby tak kena kuning. Sampai sekarang masih teruskan amalan ini :)

Duduk di urban area ni, memang agak susah nak cari fresh milk, so option yang ada susu tepung je lah.. dulu selalu minum Hi goat, tapi sekotak ada 10 je tak silap, n agak mahal..huhu..suka jugak susu nubian goat's milk dlm botol tu..tapi susah nk jumpa..

Tetiba after bersalin, terjumpa satu orang ni supply fresh milk kambing, buat delivery lagik from puchong..hadui la..nape la masa preggy dulu x jumpa. And dia pun ada jual susu kambing berperisa..so saya pun try minum..and suka..ni lah susunya.. susu kambing Halalpro


Susu kambing ni produk keluaran bumiputera dan telah mendapat status halal. Kebetulan, berasal dari kampung saya pulak tu..no wonder terasa dekat jer bila minum..hehe (penyedap ayat..hoho).





Ada perisa coklat, strawberry, honeydew, vanilla dan rasa asli. Sesuai juga untuk kanak-kanak. So far feedback from rakan-rakan, anak mereka suka minum susu kambing especially yg perisa coklat. so, tak susah lah nk suruh anak minum susu ni kan, tak perlu paksa derang dh mintak..:)

Di atas ni beberapa khasiat susu kambing 


Sebotol berharga RM39. 600g. Tahan untuk sebulan..cara minum, ambil 2 scoop and campur dengan air panas. Tapi bukan boiling water ye..mana2 susu pun if letak boiling water akan rosak nutrient dia..

Sesiapa nak order, or nak tahu details, boleh PM saya or klik ke page ni :)

Monday, April 21, 2014

Boon Squirt vs Ange Jjayo baby Food Dispenser

Mommies yang baby dia dah nak start makan tak lama lagi sure ada ternampak kan sudu rupa cmni..pastu pening2 mana satu yang ok, nak beli yang mana..saya begitu..sudahnya beli dua-dua, dengan alasan satu akan letak kat bag baby sitter, satu utk kegunaaan kat umah..hiks~ dah lama nak buat review pasal sudu i, tapi takde masa sebab masa sgt beharga spent byk layan baby yg manja..huhi..sampai kotak spec bende ni dah buang sbb menyemak, so x dpt nk bagi specification..just review experience sendiri je la yek..
*pinjam mainan keisha untuk props gambar di sini..

yang bentuk carrot tu Brand Ange Jjayo. Green one is Boon Squirt. 
Sebenarnya banyak lagi dispensing spoon brand lain kat Malaysia ni, tapi boon squirt lagi familiar kot kat sini..


Ange Jjayo
Price: RM 35.91 (NP : 39.90)
Capacity : 90 g
Origin : Korea
Saya beli di : Fabulousmom.com
Personal review : badan lembut sikit compare to Boon squirt. Penutup dia senang nak pasang.



Boon Squirt
Price: RM45
Capacity : 90 ml
Origin : US
Saya beli di : Online seller di FB yang saya takmo recommend kan atas sebab2 tak puas hati dgn mutu perkhidmatan..hoho..
Personal review : Badan keras sikit hence kekadang tertekan kuat untuk keluarkan puree tu and terbanyak la melimpah..huhu..penutup keras, susah nak masukkan kat kepala sudu..

Dua-dua pun BPA free. Tapi pakai kejap je..lebih senang traditional way guna sudu n bowl..sebabnya bila store baby food dlm frezer, dah keras tu susah laplak nk tonyoh dlm sudu ni..pastu nk rendam dlm air panas lagik..tapi if keluar jalan shopping dekat2 cam kat alamanda tu, bole la simpan food dlm ni sbb tak la jauh sgt dari rumah..food x sempat basi..

Thats all :)

Thursday, February 27, 2014

Papa & Keisha

Dua org kesayangan saya ni just left for morning walk kt area rumah ni..(Sabtu lepas)
Tinggal sorg kt rumah buat kerja apa yg patut b4 derang balik.kalau keisha dh balik mmg la mama xdpt buat kerja kene melayan ank dara sorg ni..tgh kemas2 tiba2 dpt msg..
feeling2 kat canada konon..geli hati betul..

mama pun reply kat papa keisha..
musim tengkujuh kat rumah, bersepah dgn toys, while papa and keisha fefeling autumn kat Canada..LoL~~

Monday, February 24, 2014

4th anniversary


Last week Feb 13 was our 4th anniversary. Thanks Allah for blessing our marriage and I pray for Your blessing until the end of time ( this phrase would probably repeated if i am to make another anniversary post every year) haha
2 org kesayangan
3 years of marriage, Alhamdulillah now kami dianugerahkan dengan baby princess yang semangat ;) masa 3rd anniv baby dlm perut lagi, and masa tu hubby lupe our anniv, merajuk kejap la.time preggy xleh nk nrajuk lama..tak elok..hehe..so on 4th anniv ni celeb ngn baby keisha. Thanks sayang for all your support and understanding for my career, my hobby and my perangai..hehe

13 feb was on Thursday so beli cake je utk celeb..then weekend hubby ajak g alamanda. Nak belikan jam katanya...ingtkan nk bg jam for birthdaybulan May nanti, tapi since dah dapat..so birthday nanti hubby ckp hadiah lain..bab pilih jam mmg serahkan kat hubby sbb dia mmg pndai bab jam2 nih..I ok jer mana2..dapat free kan, so keep calm and terima jer...haha

Kebetulan memang org kapir tgh celebrate valentine so dpt paper bag ada gmbar love pinky..huhu..habis semua kedai yg jual jam masuk, finally berkenan kat City Chain. Dilemma nak jam Titus ke jam Seiko. Last2 amek Seiko Chronograph ni..


bling2 ada swarovski
 
Org yang membelanja :)


Friday, February 14, 2014

Appe Teethers

tengah check email, pastu bkak newsletter, tengok dlm tu ada new product plak..comel2 betul teether ni..mama keisha jatuh hati la plak dengan design dia...mcm2 ada..chicken wing, ice ream, nanas, lollipop..nmpk pun mcm chewy jer..
Sekarang ni keisha memang selalu jer main gigit2 bila menyusu...sometimes mmg menjerit bila dia gigit..huhu..
Tak tau la sbb gusi gatal ke ape..sebab bila check gusi dia xde nmpak pape pun..dah belikan dia teether Dr Browns mcm gmbar kat bawah ni, tapi dia xmo gigit pun..dia buat main ketuk2 adala...maybe sbb keras sgt kot teether yg ni..so.. ada alasan beli yg  lain?hee ;p


Berkenan dengan broccoli ni

Lollipop ni pun comel
haishhhhh....masuk wish list lah..

Friday, February 7, 2014

Gelagat Keisha dgn IKEA Duktig toys

masuk dalam anbebe seat and bagi dia main plush toys..
Keisha suka sgt jilat benda yg dia pegang..bagi pegang handphone, sapu tgn, pampers..semua la nk rasa.. Masa tgk website Ikea, ternmpak plush toys ni , mcm best je kalau bg kat Keisha..dia bole gigit gigit, tak keras and nanti dh besar sket boleh la ajar dia kenal sayur and sukakan sayur..jgn jadi mcm papa dia yg tak suka mkn sayur..then ajak papa keisha g ikea..yehuuu..


Barang dalam basket : tomato, garlic, mushroom, salad, carrot, pepper and satu lagi tak tau ape..mcm daun bawang jer..

mula-mula baby tenung jer
 dah mula gembur

 campak basket kat belakang

 papa yg kreatif jadikan basket as topi..papa ckp keisha petani berjaya..haha

 dah mula ketuk-ketuk

 dan seterusnya cam biasa jilat,gigit,masuk mulut...
Sebenarnya ada satu lagi set Duktig fruits, tapi masa tu takde pun kt store.maybe dah abis..yg byk tinggal set Duktig salmon..takmo ah , tak menarik..jumpa set plush toys Latsas..so beli jugak..
Dalam byk2 bende ni, keisha paling suka fish ni..maybe sbb dia pipih n senang pegang and senang masuk 
mulut kot..fish ni dlm set Latsas..(hui..pelik2 ikea bg nama..haha..). Mama keisha amek jugak finger puppet..tapi xtau la bila nk main ngn keisha..huhu..

set Latsas

barang dlm set latsas : ikan, brinjal, cheese, capsicum, pineapple, sweets and sausage??ye kot..

Duktig : RM29.90
Latsas : RM29.90

Monday, February 3, 2014

Baby wearing

Sekarang ni memang dah berjinak2 dengan baby wearing. Before ada baby dulu memang dah berangan if ada baby nak kendong guna 'tools' ni..tapi tak tau la tabiat ni dipanggil baby wearing..haha..bila join group baby wearing mama kat FB, baru tau kaedah sebenar nk baby wearing, do's and dont's, jenis2 n brand SSC yg bagus and mcm2 term lagi yang tak faham2 sampai sekarang..haha..

Mama and Keisha at Bukit Merah Laketown Resort
When a friend introduced to this SSC thingy, terfikir..iskk apesal mahal sgt benda alah ni.haduu..tapi bila dah tau kenapa, now i'm a happy baby wearing mama! :) thank you ilhamah :)  Main reason nk pakai ssc ni pun sbb untuk kemudahan bawak baby from kereta to rumah..esp musim hujan..mana nk pegang bag, mana nk pegang payung..tingga kat apartment mmg camtu la..hubby plak selalu outs station lama2..huhu..

Mula-mula imah bagi pinjam ssc dia Jumpsac, tapi for toddler..meronta2 keisha takmo duduk dlm tu..then pinjam pulak Boba from fazzy, sedap, comfortable tapi my hand cannot reach at the back to fasten the shoulder buckle..memang terhegeh2..by that time keisha dh meronta2 tak selesa..hmm susah jugak sebab kene practise pakai sendiri. PAstu google sana sini..then berkenan dgn ssc Beco Gemini ni..

First attempt baby wearing..jalan2 tepi rumah jer..
Baby Keisha syok tido
Tido lagi..

pinjam boba orang..testing testing..

Now dah tambah collection..rembat Ergobaby original.beli masa Fabulousmom buat sale..hee..reason beli lagi sbb beco gemini mcm dah tak suit ngn keisha..keisha bolat..need bigger frame of ssc..tgk la nanti kalau ergo dh tak sesuai..ingt nk rembat tula toddler plak..(berangan)~~

Entry lain I review plak pasal both carrier ni ek..skang xde mood nk buat review..hee

You might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...