Tuesday, September 2, 2014

Review : La Bourse Haircare set


Harini going to make a review about a set of hair care that i used since early march this year. I put the picture on instagram and said the review will be on my blog, tapi baru arini nk buat, mesti org dok tercarik2 manakah reviewnyer..hahaha..eh, ade org cari ke pun? haha..

I read from somewhere, tak ingat from who tapi from instagram jugak la about this shampoo. Kebetulan that time i was just ended my confinement period. All mak-mak must knw this syndrome hair fall bagaikan waterfall..huhu..before preggy pun mmg rambut byk gugur, mcm2 shampoo n tonik dah try, name it, all the commercial shampoo that claim anti-hair fall byk dh try, shampoo bawang jackie chan tu pun dh try (tahan jer la baunyer) hehe..

Intro
Tergerak hati nk try this La Bourse shampoo. So order via instashop. I order shampoo, conditioner and hair tonic. Actually kat caption dia tulis hair serum, tapi actual botol tulis tonik. Masa tgk gmbar tu i thot serum tu like the hair oil yg letak sikit2 kat ujung rmbut..seller tu salah konsep ke ape? tapi tapelah..ok jer, tonik pun tonik laaa...

Ketahanan
Been using for 5 months. Baru last week habis the last drop. tu pun dok campur dengan air goncang2 untuk lgkah penjimatan..(cheapskate betul..huhu..) Dek kerana baby kesayangan jenis asek nk melekat jer,nk pi qada' hajat sekejap pun dh meraung depan pintu toilet, so kekerapan saya bersyampoo ialah seminggu 1-2 kali jer..tu pun saya sorang2 je yg guna, hubby takleh kacau, hubby pakai shampoo biasa je yg beli kt kedai runcit tu..hehe..so thats explain why jgka hayat bersama saya agak pjg..

Verdict
Memang berkesan. really works on me! Lepas shampoo pakai conditioner, then lepas keringkan dgn towel spray the tonic kt kulit kepala sambil urut2..rasa sejuk berangin je bila spray kepala..Rambut memang ketara tahap keguguran. Before this rambut melekat sana sini..even melekat kt muka baby time breastfeed..sekarang dah takde.Tapi nk kata 100% tak gugur tu mmg tipulah, still ada..tapi sikit. Byk sikit gugur time cuci rambut. I think thats normal hair fall..rmbut pn dh tak jarang cam dulu..

4 stars out of 5. 1 star tu sbb i have to use conditioner everytime shampoo, if tak pakai rambut rasa kesat tak licin..lalu akan kusut masai sbb tak sikat rambut..hee..pastu u ols jgn la expect shampoo ni bau wangi tahan 7 hari ala2 perfume salvatore ferragamo..memang tak la..tapi dia tak busuk. cuma ia bukan tahap kesukaan hidungku..

Harga satu set RM90

Thursday, August 7, 2014

Story of Keisha Nh : 1st tudung wearing without took it off

harini..as usual my baby bangun pagi2 masa mama nk bersiap pergi kerja..being a good girl she sat on the bed while watching the new downloaded kids song in Ipad. Kalau tunjuk lagu yg lama2 dia nangis tak suka..hmm..mcm nk kene purchase lagu lain byk2 jer..

then mama put my mini tudung beside her dgn harapan dia akan busy belek2 tudung while mama mekap sat. i said 'nk jalan x?' then keisha ambil tudung and put on her head..of course dia tak pandai pakai betul2, but the effort was there..sama mcm bila ckp sikat rambut, she took the hair brush nk 'ketuk' rambut dia, n put her shoes on toe when i said 'pakai kasut, nk jalan ni.' hehehe....

i put the tudung properly on her and suprisingly keisha didnt take off the tudung until sampai rumah babysitter..until i went off to office, i still see her in tudung..

 this kind of eyes glare was like saying..ape ajelah mama aku buat nih...yaddayadaayadda...



what a bless day. Thank you Allah :)

Wednesday, June 4, 2014

Attempt Bawak Keisha Mandi Swimming Pool at 6 months

Tiap-tiap petang after balik kerja, bawak keisha amek angin tepi pool. Asyik tengok orang main air je..tak sabar nak tengok anak mama pulak dalam pool.

Papa belikan swimming suit Cotton On Kids kat Singapore. Mama suka sangat swimming suit keish, pandai papa pilihkan. Murah je papa cakap, SGD10. Rasanya dengan kualiti kain cmtu, kat sini cam dah 80++ kot..huhu..neck float pun dah ada...baby neck float beli kat parkson brand Ogival




st attempt masuk kolam..menangis2 anak mama ni..pegang kuat2 bahu tak mau lepas..haishh..mcm dah gaya nak dera la pulak bila semua org tengok jer...mula2 papa yang bawak keisha masuk..

Papa give up. Mama pulak try..slow slow slow..pastu ok :)
tapi masa 1st time ni, tak berjaya la nak saukkan neck float..so mama just buat keish familiar je ngn kolam..













Next week satu lagi try sekali lagi..kali ni nmpknya dah ok..tak puas main kat kolam kecik, masukkan kan adult...camtulah anak mama..mesti mau berani..proud of u sayang ;)





Jom tengok keisha kicking ;)

video

Tuesday, April 22, 2014

Susu Kambing Halalpro / Halalpro Goat's Milk


Harini nak cerita sikit pasal susu kambing. Saya adalah peminat daging kambing dan juga susu kambing. Tapi sebenarnya start tercari-cari susu kambing semasa pregnant dulu..orang ckp susu kambing susu yang kedua terbaik after mom's milk, and ia minuman sunnah juga..saya amalkan minum susu kambing masa pregnant, alhamdulillah baby tak kena kuning. Sampai sekarang masih teruskan amalan ini :)

Duduk di urban area ni, memang agak susah nak cari fresh milk, so option yang ada susu tepung je lah.. dulu selalu minum Hi goat, tapi sekotak ada 10 je tak silap, n agak mahal..huhu..suka jugak susu nubian goat's milk dlm botol tu..tapi susah nk jumpa..

Tetiba after bersalin, terjumpa satu orang ni supply fresh milk kambing, buat delivery lagik from puchong..hadui la..nape la masa preggy dulu x jumpa. And dia pun ada jual susu kambing berperisa..so saya pun try minum..and suka..ni lah susunya.. susu kambing Halalpro


Susu kambing ni produk keluaran bumiputera dan telah mendapat status halal. Kebetulan, berasal dari kampung saya pulak tu..no wonder terasa dekat jer bila minum..hehe (penyedap ayat..hoho).





Ada perisa coklat, strawberry, honeydew, vanilla dan rasa asli. Sesuai juga untuk kanak-kanak. So far feedback from rakan-rakan, anak mereka suka minum susu kambing especially yg perisa coklat. so, tak susah lah nk suruh anak minum susu ni kan, tak perlu paksa derang dh mintak..:)

Di atas ni beberapa khasiat susu kambing 


Sebotol berharga RM39. 600g. Tahan untuk sebulan..cara minum, ambil 2 scoop and campur dengan air panas. Tapi bukan boiling water ye..mana2 susu pun if letak boiling water akan rosak nutrient dia..

Sesiapa nak order, or nak tahu details, boleh PM saya or klik ke page ni :)

Monday, April 21, 2014

Boon Squirt vs Ange Jjayo baby Food Dispenser

Mommies yang baby dia dah nak start makan tak lama lagi sure ada ternampak kan sudu rupa cmni..pastu pening2 mana satu yang ok, nak beli yang mana..saya begitu..sudahnya beli dua-dua, dengan alasan satu akan letak kat bag baby sitter, satu utk kegunaaan kat umah..hiks~ dah lama nak buat review pasal sudu i, tapi takde masa sebab masa sgt beharga spent byk layan baby yg manja..huhi..sampai kotak spec bende ni dah buang sbb menyemak, so x dpt nk bagi specification..just review experience sendiri je la yek..
*pinjam mainan keisha untuk props gambar di sini..

yang bentuk carrot tu Brand Ange Jjayo. Green one is Boon Squirt. 
Sebenarnya banyak lagi dispensing spoon brand lain kat Malaysia ni, tapi boon squirt lagi familiar kot kat sini..


Ange Jjayo
Price: RM 35.91 (NP : 39.90)
Capacity : 90 g
Origin : Korea
Saya beli di : Fabulousmom.com
Personal review : badan lembut sikit compare to Boon squirt. Penutup dia senang nak pasang.



Boon Squirt
Price: RM45
Capacity : 90 ml
Origin : US
Saya beli di : Online seller di FB yang saya takmo recommend kan atas sebab2 tak puas hati dgn mutu perkhidmatan..hoho..
Personal review : Badan keras sikit hence kekadang tertekan kuat untuk keluarkan puree tu and terbanyak la melimpah..huhu..penutup keras, susah nak masukkan kat kepala sudu..

Dua-dua pun BPA free. Tapi pakai kejap je..lebih senang traditional way guna sudu n bowl..sebabnya bila store baby food dlm frezer, dah keras tu susah laplak nk tonyoh dlm sudu ni..pastu nk rendam dlm air panas lagik..tapi if keluar jalan shopping dekat2 cam kat alamanda tu, bole la simpan food dlm ni sbb tak la jauh sgt dari rumah..food x sempat basi..

Thats all :)

Thursday, February 27, 2014

Papa & Keisha

Dua org kesayangan saya ni just left for morning walk kt area rumah ni..(Sabtu lepas)
Tinggal sorg kt rumah buat kerja apa yg patut b4 derang balik.kalau keisha dh balik mmg la mama xdpt buat kerja kene melayan ank dara sorg ni..tgh kemas2 tiba2 dpt msg..
feeling2 kat canada konon..geli hati betul..

mama pun reply kat papa keisha..
musim tengkujuh kat rumah, bersepah dgn toys, while papa and keisha fefeling autumn kat Canada..LoL~~

Monday, February 24, 2014

4th anniversary


Last week Feb 13 was our 4th anniversary. Thanks Allah for blessing our marriage and I pray for Your blessing until the end of time ( this phrase would probably repeated if i am to make another anniversary post every year) haha
2 org kesayangan
3 years of marriage, Alhamdulillah now kami dianugerahkan dengan baby princess yang semangat ;) masa 3rd anniv baby dlm perut lagi, and masa tu hubby lupe our anniv, merajuk kejap la.time preggy xleh nk nrajuk lama..tak elok..hehe..so on 4th anniv ni celeb ngn baby keisha. Thanks sayang for all your support and understanding for my career, my hobby and my perangai..hehe

13 feb was on Thursday so beli cake je utk celeb..then weekend hubby ajak g alamanda. Nak belikan jam katanya...ingtkan nk bg jam for birthdaybulan May nanti, tapi since dah dapat..so birthday nanti hubby ckp hadiah lain..bab pilih jam mmg serahkan kat hubby sbb dia mmg pndai bab jam2 nih..I ok jer mana2..dapat free kan, so keep calm and terima jer...haha

Kebetulan memang org kapir tgh celebrate valentine so dpt paper bag ada gmbar love pinky..huhu..habis semua kedai yg jual jam masuk, finally berkenan kat City Chain. Dilemma nak jam Titus ke jam Seiko. Last2 amek Seiko Chronograph ni..


bling2 ada swarovski
 
Org yang membelanja :)


You might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...