Friday, October 12, 2012

Resepi : Butter Prawn




Ok, this week is a week of recipe sharing. Hehe..
Anyone pernah makan butter prawn kat restoran Chan Abdullah? Tgk dia punya egg floss..cantik macam mihun je halus dia. Memang agak mencabar nk buat egg floss jadi mcmtu..
This is my 1st attempt to make butter prawn, kurang cantik egg floss tu..next time akan cuba buat lagi :)
Jom try buat :)

Bahan-bahan
  • udang - bersihkan
  • butter
  • garam secukup rasa (if guna salted butter tak letak pun takpe)
  • 3 biji kuning telur
  • 10 helai daun kari
  • minyak masak
  • susu cair (optional) ~ saya tak guna sbb kurg gemar rasa terlalu lemak
Cara- cara

  1. Mula-mula panaskan kuali, goreng sekejap udang (bagi keluar air dia), then angkat.
  2. Tukar minyak yg dah digunakan tadi (sbb dh bercampur air kann).Panaskan sedikit minyak masak dlm kuali, kemudian masukkan kira-kira 3 sudu butter~agak2 cukup untuk goreng udang tu.
  3. Bila dh panas, masukkan daun kari, garam, diikuti udang tadi.(sesetengah resepi letak susu cair sedikit)
  4. Goreng smpai garing or if tak suka garing, tak payah lama sgt :)
  5. Now nak buat egg floss pulak..panaskan minyak masak, kemudian masukkan butter 3 sudu.
  6. bila dh panas, ambil senduk/sudip kacau minyak dlm kuali secara membulat non stop
  7. then masukkan kuning telur yg dh dipukul bersama sedikir garam (sesetengah resepi campur dgn susu cair, saya tak buat camtu). Sambil masukkan telur dlm kuali sambil kacau secara membulat ok..
  8. Amek tapis dan toss egg floss tadi
  9. then boleh la hiaskan dgn udang tadi ..
tengok video ni utk rujukan :)



p/s : cek anim yg minta resepi ni, selamat mencuba ye..masak sedap2 noo utk kiki :)

No comments:

Post a Comment

You might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...