Tuesday, March 13, 2012

Resepi Rainbow Cake

Hari ini saya ingin kongsi resepi rainbow cake.mudah saje buatnye,cuma bagi saya agak remeh. Ye lah,saya cuma ada satu tin cake,then kena bake pulak sampai 6 kali..so kenalah basuh and tukar parchment paper one after another..~kesiann ;)



Resepi ni saya ambil dari myresepi.com, tapi x ingat URL dia.so kena search kat sana lah ye..

Bahan-bahan ( Satu Kek Bulat )
• 2 cawan Tepung naik sendiri (self-rising flour)
• 1 1/2 cawan gula pasir dikisar halus --->saya guna caster sugar
• 5 biji telur ayam (gred B)
• 250gm butter
• 550gm buttercream readymade (beli kat kedai jual bahan buat kek)
• Pewarna (kuning,biru,hijau,ungu,merah,oren)
• 2 sudu kecil esen vanilla
• 1/2 cawan susu pekat + air, sukatan air tak kisah byk mana sbb untuk kurgkan kepekatan susu (untuk moist & lembutkan kek)
• Sprinkle Star/Beads sebagai hiasan pada cream kek

Cara-cara
1. Pukul butter dengan gula yang telah dikisar halus selama 15 minit sehingga kembang.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam adunan yang sedang dipukul tadi.
3. Masukkan esen vanilla. Dan diikuti dengan tepung naik sendiri dan pukul lagi hingga adunan sekata. Masukkan juga susu + air.
4.Setelah adunan sekata, asingkan adunan ke dalam enam mangkuk yang berlainan / mengikut bilangan warna yang diingini. Campurkan pewarna ke dalam adunan yang telah diasingkan mengikut warna masing-masing. Gaul hingga warna rata.
5. Setelah habis menggaul untuk semua warna, masukkan adunan ke dalam loyang untuk dibakar.
6.Adunan hendaklah dibakar selama 15 minit pada suhu 140°c. Apabila adunan telah masak, sejukkan terlebih dahulu.
7.Buttercream perlu dipukul sehingga kembang sebelum disalut pada kek. Antara lapisan kek perlu disapu sedikit buttercream supaya lapisan kek melekat antara satu sama lain.---> saya tak gunakan buttercream, saya gunakan fresh cream

No comments:

Post a Comment

You might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...